CIW + boisko piłkarskie

Centrum Integracji Wiejskiej + boisko sportowe

Mieczewo posiada swoją drużynę Via Polonia, która dzielnie walczy w tabeli, ale największym utrapieniem jest brak własnego boiska sportowego. Swego czasu rozpoczęła się "renowacja obiektu", ale jak wszyscy dobrze wiemy temat stanął w miejscu.
W ostatnim czasie pojawiła się szansa, aby dużo w Mieczewie się zmieniło. Gmina Mosina przystąpiła do Lokalnej Grupy Działania Lider Zielonej Wielkopolski dzięki czemu możemy starać się o dofinansowanie różnych realizacji. Obecnie gmina składa wniosek w ramach "Odnowy i rozwoju wsi", w którym występuje między innymi o dofinansowanie:

  • pełnowymiarowego boiska piłkarskiego (45mx90m) + 3 metrowe pole autowe, z piłkochwytami, trybunami na 50 osób i dwiema wiatami dla zawodników rezerwowych; całość ogrodzona siatką z kilkoma furtkami;
  • docieplenie świetlicy i odnowienie elewacji świetlicy;
  • oraz modernizację terenu wokół świetlicy/pizzerii na tzw. Centrum Integracji Wiejskiej (CIW);

CIW uwzględnia następujące elementy:

  • przestawienie placu zabaw (eliminacja lokalizacji pod linią wysokiego napięcia)
  • w miejscu placu zabaw ma powstać ogródek grillowy tj. ławki, ławy itp;
  • miejsce na grillowisko;
  • bulodrom;
  • miejsce z jednym koszem do gry w koszykówkę;
  • utwardzenie (kostka brukowa) terenu przed świetlicą/pizzerią;
  • cały teren CIW (bulodrom, plac zabaw, grillowisko, ogródek grillowy) będzie ogrodzony siatką;
  • projekt ma przewidywać ewentualne oświetlenie, które na tą chwilę nie może być wpisane w kosztorys;

Poniżej przedstawiamy koncepcję zagospodarowania terenu pod CIW, którą przygotowała pani projektant, działająca na zlecenie gminy i opracowująca kosztorys do wniosku na dofinansowanie.

Na podstawie przedstawionych propozycji mieszkańców Mikołaj przygotował koncepcje wizualizacyjną naszego CIW:

 

wizualizacja CIW

Więcej w galerii >>


VII. ZAGOSPODAROWANIE TERENU WOKÓŁ ŚWIETLICY

 

  1. Przed budynkiem na szerokości 9,25 m oraz na części istniejącej ścieżki betonowej należy ułożyć kostkę betonową gr. 6 cm. Istniejący okrągły plac betonowy odzwierciedlić w nowej posadzce kolorem czerwonym kostki. Podbudowa: grunt rodzimy, podsypka piaskowa odsączająca gr. 15 cm, ubita w stanie wilgotnym i podsypka cementowo-piaskowa gr. 3 cm pod kostkę. Na pozostałej część działki od frontu świetlicy założyć trawnik z zielenią ozdobną.
  2. Teren za budynkiem splantować uzyskując przy samym budynku poziom 74,50 npm. Przy granicy z sąsiadem od strony północno-zachodniej powstanie skarpa.
  3. Działkę 365 wygrodzić siatką stalową ślimakową ocynkowaną i powleczoną PCV w kolorze zielonym wysokości 1,5 m. Drut ocynkowany 2,5/3,6 mm. Ogrodzenie istniejącego placu zabaw pozostawić przesuwając jego zachodnią część na granicę działki. Teren dotychczas przeznaczony dla dzieci zagospodarować w inny sposób. Projektuje się tu miejsce na ognisko, altanę, grill kamienny oraz utwardzony plac, na którym ustawione będą stoły drewniane.
  4. Plac zabaw dla dzieci przeniesiony zostanie na północną część działki. Poza dotychczasowym wyposażeniem ustawiona będzie piaskownica z drewnianym obramowaniem o wymiarach 2,0 m x 2,0 m, z przykryciem.
  5. Od strony zachodniej, od istniejącej drogi projektuje się bramę wjazdową i furtkę, a następnie miejsce, pokryte piaskiem, do gry w bule.
  6. Pomiędzy nowym placem zabaw a planowanym boiskiem do piłki nożnej ustawiony zostanie kosz do koszykówki.
  7. W perspektywie przewiduje się oświetlenie całego terenu wokół świetlicy lampami stojącymi rozmieszczonymi na działce wg. rysunku.



 


Prosimy o zapoznanie się z propozycją i wzięcie udziału w dyskusji na naszym forum. Czasu jest nie wiele na złożenie ewentualnych poprawek.

 

 

  • Brak komentarzy